България подписа забрана на торентите. ACTA

Go down

България подписа забрана на торентите. ACTA Empty България подписа забрана на торентите. ACTA

Писане by novak on Нед 29 Яну - 5:51

Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество.
Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата.

Това е само част от законодателните действия, който трябва да предприеме България. Причината - в четвъртък – 26 януари 2012 посланикът ни в Япония Любомир Тодоров сложи подписа си под международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Решението за това е взето от Министерския съвет. Кабинетът е гледал текстовете от АСТА на две заседания. Финалната позиция е в взета на 11 януари т.г.
Според АСТА държавите, ратифицирали документа, трябва да ограничат разпространението “на програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика”. Това на практика означава забрана на торентите, с които се споделят файлове, торент сайтовете, както и мултимедийните плеъри.
Споразумението срещу фалшификациите е подписано от общо 21 страни от ЕС. Преди това е парафирано и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия
Официално съобщение за споразумението има и на сайта на японското външно министерство, от което става ясно, че и българската страна фигурира измежду 22-те, които са подписали документа. Официално съобщение за това от Външно министерство до днес обаче все още няма. Очакваме информация с подробности около включването ни в споразумението.
ACTA или Anti-Counterfeiting Trade Agreement предвижда налагането на драконовски ограничения в световната мрежа, които имат потенциал да ликвидират напълно свободното споделяне на информация в нея, пише caldata.com.
ACTA е със съдържание, което е сходно с двата американски проектозакона SOPA и PIPA, които срещнаха яростна съпротива от видни компании от технологичната индустрия.

Началото на ACTA беше поставено през 2006 година по инициатива на САЩ и Япония. През същата година в обсъжданията около съдържанието на споразумението се включиха и някои европейски държави. Подготовката на инициативата още от началото е била свързана със секретност и закрити преговори между различните страни.
ACTA все още не е в сила, тъй като се нуждае от ратификацията на Европейския парламент. Това трябва да стане през това лято.
Ако споразумението бъде прието, ще се постави под въпрос съществуването на сайтове с генерирано от потребителите съдържание, тъй като собствениците им ще носят наказателна отговорност дори за данни, които не са качени от тях.
Най-засегнати ще бъдат форумите; сайтовете, позволяващи потребителски коментари; видеопорталите и безплатните хостинги за файлове. Международното споразумение ще даде на държавните власти повече инструменти за натиск върху доставчиците на интернет, които със сила ще бъдат принуждавани да ограничават достъпа до определени ресурси, за които се смята, че нарушават нечии авторски права.
Като част от негодуването срещу споразумението в интернет вече се появи и специален сайт - stopacta.info. Основният проблем на това споразумение е, че преговорите се осъществяват тайно.
Данни от документите около него показват, че основната цел на договора е подписалите го страни да приложат политики срещу споделянето на файлове.
В AntiACTA сайта са поместени и мнения на несъгласни със споразумението. Интелектуалната собственост трябва да бъде защитена, но не трябва да бъде поставяна над индивидуалните права на поверителност и защита на данните, пише Питър Хустин от Европейския орган за защита на данните EDPS.
Още през 2008 г. над 100 организации поискаха повече прозрачност около споразумението.
Според писмото, обществените организации се опасяват, че ACTA може да:
* изиска от интернет доставчиците да следят всички комуникации на потребителите в Мрежата, да прекратяват връзката на своите клиенти след неколкократни оплаквания за нарушения от страна на държателите на авторски права, да разкриват самоличността на обвинените в нарушаване на авторските права, по възможност без съдебен процес;
* се намесва в честната употреба на материалите със запазени авторски права;
* криминализира peer-to-peer споделянето на файлове;
* се намесва в легалната паралелна търговия със стоки, включително препродаването на търговската марка на фармацефтичните продукти;
* налага отговорност върху производителите на активни фармацефтични съставки, ако те бъдат използвани за направата на фалшиви лекарства;
* неправомерно да криминализира действияс нестопанска цел, без последствия за публичното здравеопазване;
* неправомерно да отклонява обществени ресурси в подкрепа на частни интереси.

Във френски видеоклип, озаглавен „Европейският парламент скоро ще ратифицира ACTA", несъгласни със споразумението пишат:
“Представете си, че вашият интернет провайдър следи всичко, което правите. АКТА е търговско споразумение за борба с фалшификациите. Маскирано като търговско споразумение, то отива далеч зад това.
Зад последните години то е тайно договорено в 39 страни, но договарящите го не са демократично избрани представители. Те не ни представляват, но тайно правят закони зад гърба ни, заобикаляйки нашите демократични права.
Те налагат нови наказания, за да спрат он-лайн обмена на файлове. АКТА цели да направи доставчиците на интернет и на он-лайн услуги правно отговорни за дейността на техните потретили, превръщайки ги в частна полиция и съдилища за авторските права, цензуриращи своите мрежи.”

АСТА обаче предизвика бурни протести в почти всички държави. Най-сериозни за момента са протестите в Полша, където миналата седмица на улицата излязоха 10 000 души. Американският Конгрес се отказа миналата седмица от приемането на два закона срещу интернет пиратството SOPA и PIPA.
А докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си* той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”
Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент. Няколко организации за електронна свобода започнаха да събират подписи за протестна петиция до Европейския парламент. До вчера само две от тях [You must be registered and logged in to see this link.] и [You must be registered and logged in to see this link.] събрали над 1 млн. подписа.
Блогърите скочиха
Родните блогъри бяха едни от първите, които алармираха за станалото. Представяме ви мненията на двама от тях:
“ ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на “кражба” в интернет. ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика. ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации” - пише Боян Юруков, интернет активист и блогър. [You must be registered and logged in to see this link.]
Емил А. Георгиев, юрист [You must be registered and logged in to see this link.] публикува следното: “Какво означава ACTA за потребителите на интернет:
- ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната с него консумация на съдържание;
- ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии;
- ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.”
източник: в–к “Труд”

_______________________________________________
Kader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA е предал своя доклад и подал оставка от длъжността, която заема като прави следното изявление относно процеса по водене на преговорите и придвижването за ратификация на този международен договор:
Цитат

Искам да отрека по най-силния възможен начин целия процес, който доведе до подписването на това споразумение: без включване на организациите на гражданското общество, липсата на прозрачност от самото начало на преговорите, многократно отлагане на подписването на текста, без да бъде предоставено обяснение и изключване на исканията на Европейския парламент, които бяха изразени на няколко пъти в зала.
Като докладчик на този текст, съм изправен пред невиждани преди маневри от „дясното крило“ на този парламент, които включиха темата в дневния ред, преди обществото да може да формира мнение, като по този начин лишиха парламента от правото на дебат и отнеха възможността за представяне на основателните искания на гражданите.
Всеки знае, че споразумението ACTA е проблематично, по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност доставчиците на интернет достъп, възможностите за производство на генерични лекарства или минималната защита, която дава на нашите географски означения.
Това споразумение може да има значителни последици върху живота на нашите граждани, и въпреки това се прави всичко възможно за отнемане на възможността Европейския парламент да се произнесе по този въпрос. Ето защо днес, с предаването на този доклад, за който съм отговорен, искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация. Аз няма да взема участие в този маскарад.

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

България подписа забрана на торентите. ACTA Empty Re: България подписа забрана на торентите. ACTA

Писане by paco88 on Нед 29 Яну - 17:06

Туку що го слушах по новините .... рррр няма да казвам какво им мисля
paco88
paco88

Брой мнения : 269
Join date : 31.08.2011
Age : 31
Местожителство : Аксаково

Върнете се в началото Go down

България подписа забрана на торентите. ACTA Empty Re: България подписа забрана на торентите. ACTA

Писане by dragonn2 on Пон 30 Яну - 9:56

не могат да спрат пиратството, пък ако ще да се насерат!
Преди като спряха фрее сървърите всички минаха на DC++, след половин година вече имаше първите торренти. Винаги ще има от къде да сваляме.
dragonn2
dragonn2

Брой мнения : 15
Join date : 02.08.2011
Age : 32
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

България подписа забрана на торентите. ACTA Empty Re: България подписа забрана на торентите. ACTA

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите