Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by novak on Пет 20 Яну - 10:00

Американските власти затвориха един от най-големите сайтове за споделяне на файлове и обвиниха седем души за нарушаване на авторските права.

Megaupload.com беше спрян при акция, която представители на правосъдието и на ФБР нарекоха насочена срещу „един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ”. Основателят на базирания в Хонгконг сайт е сред четиримата арестувани за онлайн пиратство и престъпления, които според представители на американското Министерство на правосъдието са печелели незаконно милиони долари от абонаменти и реклами.

Френският президент Никола Саркози приветства затварянето на Megaupload, заявявайки, че операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали. „Дойде време за засилено съдебно и полицейско сътрудничество между държавите” в борбата с интернет пиратството, казва Саркози в свое заявление. Затвореният сайт е бил популярен сред холивудските знаменитости.

Според съобщения в медиите, изпълнителен директор на сайта е бил Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс, който е имал подкрепата на звезди като Кени Уест

След затварянето на Megaupload хакери атакуваха уебстраницата на Министерство на правосъдието, на най-голямата в света музикална компания Universal Music и на две групи, които представляват музикалната и филмова промишленост.

„Правителството затваря Megaupload? 15 минути след това Anonymous затваря правителството и звукозаписващите компании!”, заяви в Twitter член на групата Anonymous. Представители на Министерство на правосъдието и Асоциацията на звукозаписващата промишленост на Америка отказаха коментари за атаката.

Няма връзка с представители на Universal Music. Асоциацията на филмовата промишленост на Америка заяви, че групата работи заедно със силите на реда за идентифициране на хакерите. Най-големите критици на законите срещу онлайн пиратството и за защита на авторското право веднага осъдиха затварянето на Megaupload.

В момента в САЩ се води остра дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act). Големите интернет компании като Google и Facebook се оплакаха, че законите, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура. Под натиска на общественото мнение и отрицателното становище на администрацията към някои от постановките в тях, вносителят Ламар Смит оттегли някои от оспорваните текстове.

За приемането на двата законопроекта лобират усилено от кино- и музикалната индустрия, в опит да запазят печалбите си от авторски права и разпространение на техните продукти.

Създателят на Facebook Марк Цукърбърг се изказа категорично против тях. „Интернет се явява най-мощният инструмент за обединение на света. Не можем да допуснем някакви законопроекти да спрат или забавят неговото развитие. Facebook протестира срещу SOPA и PIPA. Ще се борим против налагането на всякакви подобни закони, които вредят на световната мрежа”, написа в своята страница Цукърбърг.

В рамките на протестната акция срещу SOPA и PIPA най-голямата онлайн енциклопедия Уикипедия затвори страницата си за 24 часа. Подобни намерения имаше и Google, но в крайна сметка управата на мегатърсачката се отказа от подобна мярка, за да не ощети милиардите си ползватели. Google обаче пусна линк към петиция до американските законодатели, към която петиция може да се присъедини всеки желаещ. На американските си ползватели пък Google предложи необичаен дудъл - в черно каре, все едно е цензуриран.


Последната промяна е направена от novak на Пет 20 Яну - 12:13; мнението е било променяно общо 1 път

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Холивуд срещу Силициевата долина

Писане by novak on Пет 20 Яну - 12:08

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Photo_verybig_840988
Конфликтът се интерпретира като битка между две от най-важните индустрии в Калифорния - производството на филми в Холивуд и компаниите за авангардни технологии в Силициевата долина.
Едновременно с това и Обама, и мнозина други демократи направиха десетки посещения в Холивуд с цел набиране на средства за избирателните си кампании, посочва АП.

Въпреки откритата вражда и публични демонстрации, и Холивуд, и Силициевата долина раздават щедро пари на лобисти във Вашингтон, отбелязва БТА. По данни на Центъра за отговорна политика през миналата година Холивуд е раздал 91,7 милиона долара на лобисти, а технологичните компании от Силициевата долина - 93 милиона долара. В рамките на кампанията за президентските избори през ноември 2012 година досега филмовата и музикалната индустрия и високотехнологичните компании са раздали съответно 7,7 милиона долара и 6,6 милиона долара, посочва АП.

Споровете между Холивуд и Силициевата долина се превърнаха във възможност и от двете групи да се получават пари, заявил за АП Фред Уедърмайър, президент на неправителствената организация "Демокрация 21", която следи дейността на правителството и Конгреса в САЩ.

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty SOPA и PIPA засягат и българския интернет потребител

Писане by novak on Пет 20 Яну - 12:12

Адвокатът по авторско право Свилен Овчаров обяснява какво представляват тези законопроекти и по какъв начин е засегнат българският потребител:

Ако има народ, който си трае, е напълно нормално да има няколко играча на пазара да направят законопроект в тяхна полза. В Америка обаче имаше огромна обществена съпротива и вчера (четвъртък) тези два законопроекта не успяха да минат през американския Сенат. Там има определен брой сенатори, които трябва да подкрепят един законопроект, но необходимият минимален брой сенатори вчера се е разпаднал, защото 13 сенатори са се обявили против, а петима от първоначално внеслите го са се отказали. Това стана в резултат на множество акции в интернет, които са нещо като интернет протести, най-вече спирането на Уикипедия, т. нар. „Wikipedia Blackout".

Тези протести са дали резултат?

Да, засега дадоха резултат. Според американската конституция е възможно отново да се направи опит да се вкара този законопроект. Например ще има гласуване за внасяне. Просто влизането на PIPA в американския Сенат на 24 януари, като малко след това ще го внесат и в Конгреса за одобрение. Но имайте предвид, че след тези акции, които предполагам ще продължат, PIPA също няма шанс в този вид. Лобистите имат конгресмени и сенатори и от двете партии, които ги подкрепят, а това са пет музикални компании и три-четири холивудски филмови компании, обаче те имат огромно влияние, защото те държат правата върху почти всичко, правено от Холивуд и западната музика. Те разполагат с много пари и огромно влияние. В САЩ има едни такива интернет акции „Обадете се на вашия сенатор", с които се бомбардират американските граждани, които ползват интернет. По време на Blackout-a ти влизаш в определени сайтове, които ползваш всеки ден, но вместо да видиш съдържанието, например в Уикипедия, ти получаваш една черна страница, в която ти се обяснява какво са SOPA и PIPA, че има бойкот. Накрая има линк, където да си напишеш пощенския код, да разбереш кой конгресмен и сенатор те представлява лично тебе, в твоя избирателен район, защото много американци не си ги знаят, и да му се обадиш, да му пишеш имейл. Така се процедира там, такива са методите на гражданска съпротива и според мен цялото това нещо ще се усилва с времето.

Какво ще стане, ако бъдат прокарани PIPA и SOPA?

Това, което ще се случи, е, че SOPA ще задълбочи така възможностите на петте големи музикални компании и четирите големи филмови компании произволно и без доказателства да затварят интернет сайтове. Не става дума да изискаш от сайта да свали определено съдържание. Например някой си е качил снимка или филм в You Tube, те искат да ги свали и YouTube го сваля. Тук става дума да затвориш целия You Tube. Това е пълен произвол, всеки ще може да затваря сайтове на други хора, които например с нещо го дразнят - конкуренти и т. н. Едва после ще се доказва кой е крив и кой - прав. Може и да се окаже, че не е прав.

Малко като нашия закона за конфискация на имуществото?

Да. По нашия закон за конфискация на имуществото все пак трябва да има някакви основателни съмнения, да е започнала някаква наказателна процедура, нещо да е станало. А по SOPA и PIPA не е нужно каквото и да било, дори доказателства. Той е формулиран доста оптекаемо и смешно, ти можеш без никакви доказателства да спреш сайта на някой. Второто нещо е, че се спира интернет трафика към тези сайтове.

Т. е. не можем да гледаме съдържанието?

Да. Утре някой може да качи в интернет някаква снимка и онези да кажат „той не я е купил от нас", но той може да я е купил от накъде другаде законно. Може да си купил някакво парче на Rolling Stones и да си го качил в интернет и да ти дойде звукозаписната компания и да каже „тази снимка, този видеоклип, това парче не си го платил на нас", но ти може да си платил на някой друг. Може и на самия Мик Джагър да си дал пари.

Да оставим настрана пиратството. С интернет може законно един прохождащ талантлив изпълнител, музикант, кинаджия с малък независим късометражен филм да го продаде на повече хора по целия свят, да си направи реклама, без да минава през големите компании и да си вземе парите. В един момент големите компании, които държаха пазара през 80-те и началото на 90-те години, започнаха да го губят, защото те вече „не държат кранчето". Може да бъдат заобиколени и начинът да се заобиколят е интернет. И те се опитват чрез Америка, през американския закон, да ограничат как интернет им „дърпа килимчето под краката".

Какво е значението на тези американски закони за нас? Огромно е, защото тези американски закони спирта достъпа на чужди сайтове до американския потребител. Т е. ако българин иска да продаде някакво съдържание - софтуер, музика, филми и т. н., на американския потребител, те могат да го спрат, просто защото им е конкурент. И после ходи обяснявай, че аз съм автор и не съм пират. И това ще го направят с множество сайтове, които се хостват извън Америка, не само с торент сайтовете. Те така могат да злоупотребят и да препятстват конкуренцията на вноса на шоубизнес в Америка.

Много от интернет компаниите и интернет сървърите се намират на територията на Америка. Ако нещо е на територията на САЩ и има вреда за някой, той може да използва американския съд и да приложи американското законодателство. И когато SOPA и PIPA станат част от американското законодателство, то ще може да се прилага всеки път, когато сървърът е в Америка. Или всеки път, когато потребителят е в Америка. Достатъчно е един американски потребител да влезе в български сайт и те утре да кажат :спираме DNS-те на този български сайт. Той вече и в България няма да може да работи. Точно затова не само американците, но и целият свят протестира срещу този закон.

източник: dariknews.bg

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Re: Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by ivo777 on Съб 21 Яну - 8:53

Следя развитието на този казус под лупа,въпреки времето и нервите,което ми отнемат производствата,които съм завел срещу мобилния оператор Виваком.Лично моето мнение е,че лобитата на противниците на тези законопроекти (включително и почти цялото Интернет общество) са в пъти в повече от тези,които искат да ги прокарат.В комбинация с подкрепата на хакерите от цял свят мисля,че в края на краищата свободата ще възтържествува!


Последната промяна е направена от ivo777 на Съб 21 Яну - 12:07; мнението е било променяно общо 2 пъти
ivo777
ivo777
Администратор
Администратор

Брой мнения : 1739
Join date : 09.03.2011
Age : 46
Местожителство : Велико Търново

http://symbian-modders.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Re: Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by novak on Съб 21 Яну - 9:18

ivo777 написа: ...времето и нервите,което ми отнемат производствата,които съм завел срещу мобилния оператор Виваком
Добре ще е да направиш нова тема и да я озаглавиш "ВАЖНА"
Разкажи за проблема и последващото отношение на оператора.
1. Ще има много информирани.
2. Ще има вероятност да получиш вътрешна информация
3. Ще имаш подкрепата на целия форум (всеки посетил сайта може да се информира за броя на участниците му
4. Ще се надяваме оператора да промени отношението си, вследствие на горните три точки


Последната промяна е направена от novak на Съб 21 Яну - 9:23; мнението е било променяно общо 1 път

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Re: Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by ivo777 on Съб 21 Яну - 9:22

novak написа:1. Ще има много информирани.
2. Ще имаш възможност да получиш вътрешна информация
3. Ще имаш подкрепата на целия форум (всеки посетил сайта може да се информира за броя на участниците му
4. Ще се надяваме оператора да промени отношението си, вследствие на горните три точки

Мислех да дам още няколко дена шанс на Виваком да оправят бакиите си,но като се замислих май си прав...след малко ще пусна нова тема относно моя казус.


Последната промяна е направена от ivo777 на Съб 21 Яну - 12:07; мнението е било променяно общо 2 пъти
ivo777
ivo777
Администратор
Администратор

Брой мнения : 1739
Join date : 09.03.2011
Age : 46
Местожителство : Велико Търново

http://symbian-modders.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Re: Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by novak on Съб 21 Яну - 9:38

Трябва само да си направят труда да прегледат някой цифри от този сайт. Например - колко души четат това което ТИ СИ НАПИСАЛ? За справка - само последната ти тема за CFW Belle е прочетена почти 4000 пъти.

Колко ли души ще прочетат това, което напишеш за оператора?
О, да! Наистина ще имат шанс да се поправят.

novak
Symbian-Modders Дарител
Symbian-Modders Дарител

Брой мнения : 136
Join date : 12.03.2011
Местожителство : Варна

Върнете се в началото Go down

Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload Empty Re: Затвориха най-големият сайт за споделяне Megaupload

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите