Welcome to Symbian-Modders Forum !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Нокия - любопитни факти

Go down

Нокия - любопитни факти Empty Нокия - любопитни факти

Писане by ivo777 Пон 28 Мар - 11:13
1.Марката Nokia произлиза от името на финландския град, намиращ се на река Нокианвирта. Името на реката от своя страна произхожда от старинната финландска дума «самур» или «горска белка». Животните са живели някога по тези места, но сега се счита, че вече са изчезнали.

2. Aikon - това е още едно име за известните по цял свят мобилни телефони (Nokia – прочетено на обратно). То основно се използва от технически специалисти и програмисти за разработка на софтуер за телефони.

Така написано името на фирмата се среща даже в програмите за разработка на нови приложения, които самата Nokia разпространява, за да даде възможност на други фирми да разработват собствени приложения за своите телефони и така да повишат цената им.

3.За разлика от всички останали телефони, апаратите Nokia не показват умишлено продължителността на телефонните разговори. Това е направено в интерес на мобилните оператори. Желаещите да следят продължителността на разговорите си и съответно цената им, могат да получат тази опция при допълнително заплащане на услугата.

4. Nokia е на 20-о място в изготвения от списание Fortune списък на водещите компании в света за 2006 г. Това е най-добрият резултат сред телекомуникационните компании и четвърти сред фирмите извън САЩ. Nokia е създала всеки трети мобилен телефон в света.

5. Nokia никога не използва цифрата 4 в наименованията на различните модели телефони, предназначени за азиатските пазари. Причината за това е, че в много части на югоизточна и източна Азия цифрата 4 се счита за носеща нещастие.

6. Сегашния фирмен шрифт Nokia е разработен от дизайнера Ерик Спайкерман и се нарича AgfaMonotype Nokia Sans. До въвеждането на този шрифт в рекламите и инструкциите за експлоатация на телефоните компанията използваше Аgfa Rotis Sans.

7. Звуковият сигнал Special, с който мобилните телефони Nokia съобщават на собственика си за получен SMS, представлява сигнала на абревиатурата SMS по Морзовата азбука.

8. За най-голям в света производител на цифрови фотоапарати може с право да се счита корпорацията Nokia. Продажбите на оборудвани с фотокамери телефони Nokia превъзхождат по продажби тези на цифровите фотоапарати на която и да е фирма, специализирана в производството на фототехника.

9. Първото в света платено позвъняване по клетъчен телефон по стандарта GSM е направено през 1991 година в Хелзинки от премиера на Финландия Харри Холкери с телефон Nokia. С оборудване на Nokia е построена и първата клетъчна мрежа.

10. Ринг тонът Nokia tune е върху мелодия на произведението за китара Gran Vals, написано през 19 в. от испанския музикант Франсиско Тарера. Първоначално ринг тонът е носел името на музикалното произведение, но получил името Nokia tune през 1998 г., когато започнал да се асоциира с телефонитеНокиаОще за Нокиа:

(Nokia) е финландска компания, един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии, водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Най-известна е със своите мобилни телефони и смартфони. Щабквартирата на компанията се намира в Еспоо, предградие на Хелзинки. За последните 10 години на световния пазар на мобилните телефони Нокиа държи пазарен дял в размер на приблизително 35 процента.


Nokia
Основана: 1865 г.
Седалище: Еспоо (град-спътник на Хелзинки), Финландия
Служители: 66,1 хил. (2006)
Продукти: мобилни телефони, смартфони, оборудване за GSM-мрежи, системи за мобилни телекомуникации

През юни 2006 г. Nokia и Siemens решават да обединят своите отдели за производство на телекомуникационно оборудване в нова компания — Nokia Siemens Networks.

важни дати

1865 В дървообработващата индустрия се ражда Nokia – появява се фабриката на Фредрик Идестам на река Нокия, в южната част на Финландия.

1973

Влиза в производство най-популярният модел гумени ботуши на Nokia, Kontio - различни цветове и за всички възрасти.

1979 Раждане на мобилните телефони Nokia.

1988 Nokia купува от Ericsson подразделението Data Systems и става най-голямата скандинавска компания, работеща в областта на информационните технологии.

1996 Nokia завършва процеса по освобождаването си от активи, несвързани с телекомуникациите. Появява се Nokia 2000 Комуникатор – първият компактен телефон «всичко в едно»: телефон, факс, календар, електронна поща и Интернет.

2000 Компанията заема първо място в Европа по пазарна себестойност. Списание Business Week нарича Nokia световен лидер в сферата на високите технологии.

2004 Април. Рязко спадане на курса на акциите на Nokia.

Интересни факти

Първото в света платено позвъняване по клетъчен GSM-телефон е било направено по телефон Nokia в мрежа, построена с произведено от Nokia оборудване.

Стандартният сигнал, издаван от телефоните Nokia при получаване на SMS, е кодирано с Морзов код съобщение, означаващо «SMS».

Произход на името на компанията

Компанията е получила името си от названието на местността, където Фредрик Идестам е купил през 1868 г. парцел за своята втора хартиена фабрика.
Последно....Нокиа (Nokia) е финландска компания, един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии, водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Най-известна е със своите мобилни телефони и смартфони. Щабквартирата на компанията се намира в Еспоо, предградие на Хелзинки. За последните 10 години на световния пазар на мобилните телефони Нокиа държи пазарен дял в размер на приблизително 35 процента.

Адрес на щабквартирата на компанията:

Keilalahdentie 2-4
P.O. Box 226
FIN-00045 Nokia Group
Finland
Tel. +358 (0) 7180 08000


ИСТОРИЯ НА КОМПАНИЯТА

За начало на историята на компанията се смята
1865 г.
, когато минният инженер Фредрик Идестам (на фински: Knut Fredrik Idestam) основава в Тампере, югозападна Финландия, малка хартиена фабрика. През 1871 г. фирмата му се преименува на Nokia Ab.

Основаната през в 1898 г. компания за производство на гумени изделия Finnish Rubber Works през 1922 г. получава контрол над компанията Nokia Ab и над основаната през 1912 г. компания за производство на кабели Finnish Cable Works, а през 1966—1967 г. става сливане на тези три компании в една. За да може тази финансова операция да удовлетвори тогавашното финландско законодателство, формално Finnish Rubber Works и Finnish Cable Works се вливат в Nokia Ab, най-малката от трите.

Обединената компания има пет основни вида дейности: производство на гумени изделия, кабели и електроника, преработка на дървесина и производство на електроенергия. С годините към тях се добавят още няколко второстепенни, например производство на ловджийски пушки, пластмаси и химически материали.

От началото на 1980-те години Nokia започва активно да развива разработването и производството на електроника, за което съдейства купуването на ред електронни компании. През 1987 г. основен бизнес на компанията става битовата електроника, като в частност Nokia става третият по големина производител на телевизори в Европа.

В края на 1980-те Nokia изпада в кризисно състояние, за което спомага общият спад на световната икономика.

През август 1992 г. ръководителят на Nokia, една от най-големите, но почти неизвестни извън страната финландски компании взема решение: да не се разпиляват усилията на корпорацията в почти десет направления (главните от които били производство на целулозно-хартиени и каучукови технически изделия), а да се съсредоточат всички ресурси в две производства – телекомуникации и мобилни телефони. Резултатите от тази промяна са известни. Компания става лидер на световния пазар за оборудване за клетъчни мрежи, нейното име трайно навлиза в десетката на най-популярните търговски марки, а нейният президент Йорма Оллила става национален герой на Финландия и един от най-известните топ-мениджъри в света.

През 1994 г. президентът на Nokia Йорма Оллила окончателно формулира стратегията на компанията: отказване от стария бизнес и фокусиране върху телекомуникационните технологии. През 1992 г. произвежда своя първи мобилен GSM-телефон Nokia 1011, а през 1998 г. компанията става вече лидер в производството на мобилни телефони.

През юни 2006 г. Nokia и Siemens решават да обединят своите отдели за производство на телекомуникационно оборудване в нова компания — Nokia Siemens Networks.

През 20.6.2007 Нокиа обявява поредната промяна в организационния си модел. Enterprise Solutions, Mobile Phones и Multimedia биват заместени от новите организационни единици Devices, Services & Software и Markets [1]Хронология
1865 В дървообработващата индустрия се ражда Nokia – появява се фабриката на Фредрик Идестам на река Нокия, в южната част на Финландия.

1871 Февруари. Образува се Nokia Corporation (Nokia Aktiebolag).

1898 Създава се компанията за технически каучук Finnish Rubber Works Ltd.

1912 Учредява се Finnish Cable Works, която започва производство на кабели за телеграфни линии и да се занимава с поддръжка на новоизобретеното устройство – телефона

1920 Горните 3 компании се коалират.

1960 В компанията Finnish Cable Works се създава подразделение за електроника, което си проправя път към новата ера на телекомуникациите.

1967 Превръщане на групата от трите компании в Nokia Corporation (Oy Nokia Ab).

1969 Nokia първа произвежда РСМ предавателно оборудване, отговарящо на стандартите на CCITT (Международен консултационен комитет за телеграфия и телефония).

1973

Влиза в производство най-популярният модел гумени ботуши на Nokia, Kontio - различни цветове и за всички възрасти.

1975 Анонсиран е компютърът MikriMikki 3.

1977 Kari H. Kairamo става генерален директор на Nokia Corporation, което поставя началото на трансформирането на Nokia в гигант на електрониката.

1979 Раждане на мобилните телефони Nokia.

1981 Създава се Nokia Telecommunications.

1984 Nokia представя първия в света автомобилен NMT-телефон.

1986 Nokia представя своя първи мобилен телефон – клетъчен телефон по стандарта NMT. Съветът на директорите разделя Nokia Electronics на Nokia Information Systems, Mobile Phones и Nokia Telecommunications.

1987 Nokia купува Oceanic – френски производител на битова техника, а също подразделението за потребителска електроника и част от бизнеса с компоненти на German Standart Elektrik Lorenz.

Nokia купува швейцарската компания Maillefer, произвеждаща кабелно оборудване. (Преди това, в началото на 80-те, Nokia усилва своите позиции на телекомуникационния пазар и на пазара за потребителска електроника, като придобива компаниите Mobira, Salora, Televa и Luxor в Швеция).

Nokia представя първия в света NMT-телефон, който може да се събере в джоб.

Операторите на 13 европейски страни подписват споразумение за съвместно строителство и развитие на мрежите по стандарта GSM.

1988 Nokia купува от Ericsson подразделението Data Systems и става най-голямата скандинавска компания, работеща в областта на информационните технологии.

1989 Nokia съществено разширява кабелното производство за пазара в Европа, като включва в списъка на своите компании датската фирма NKF.

Nokia се съюзява с двама финландски телекомуникационни оператора с цел да изгради първата в света GSM-мрежа.

1991 Компанията съществено допринася за системната криза на финландската икономика вследствие на отпадането на експорта за СССР.

1 юли. Първо позвъняване в търговска мрежа, изградена по GSM-стандарта – прави го премиер-министърът на Финландия с оборудване на Nokia.

1992 Йорма Оллила, до този момент президент на Finnish Cable Works, става Генерален директор на цялата група от компании Nokia.

Май. Оллила решава да съкрати всички останали подразделения и да съсредоточи научните и производствени мощности върху телекомуникациите. Начало на производството на серията Nokia 100 – първата фамилия мобилни телефони за всички аналогови мрежи. Появява се 1011 – първият цифров мобилен телефон GSM-мрежи, който се събира в дланта.

1993

Nokia приема за девиз израза "Connecting people", показващ приноса на Nokia в развитието на безжичните технологии.
1994

Акциите и облигациите на Nokia започват да се предлагат на Нюйоркската фондова борса. Nokia става първият европейски производител, доставящ мобилни телефони в Япония. Появява се серията 2100 – първите мобилни телефони с база данни, възможност да се изпращат факсове и SMS-и. По целия свят са продадени около 20 милиона от тези телефони.
1995 Nokia преминава през сериозна криза, свързана със спад в реализирането на продукцията; курсът на акциите на компанията пада почти 2 пъти. Nokia представя най-малката базова станция за мобилни GSM/DCS-мрежи - Nokia PrimeSite.

1996 Nokia завършва процеса по освобождаването си от активи, несвързани с телекомуникациите. Появява се Nokia 2000 Комуникатор – първият компактен телефон «всичко в едно»: телефон, факс, календар, електронна поща и Интернет.

1997 Nokia 8001 – първият телефон с динамично меню, поддържащ SMS. Nokia 3810 – първият мобилен телефон, създаден специално за азиатските потребители, с графичен дисплей и меню на азиатски езици. Клетъчен картов телефон Nokia – компютърна карта за лаптопи с вграден мобилен GSM-телефон за приемане на гласови и други съобщения.

1998 Nokia, Ericsson, Motorola и Psion (британски производител на джобни персонални компютри) формират алианса Symbian – консорциум, призван да развива безжични технологии от трето поколение, като стратегическата му цел е била разширение на възможностите за предаване на данни в мобилните мрежи и интегрирането на тези мрежи с Интернет, а главната цел – да се предостави достъп до Интернет на всеки ползвател на мобилно устройство. Серия Nokia 5100 – първият мобилен телефон със снемащ се декоративен панел. Nokia 9110 Комуникатор – първият мобилен терминал, поддържащ безжично предаване на изображения.

1999 Nokia 7110 – първият мобилен телефон, поддържащ протокола WAP 1.1, даващ достъп до мобилен Интернет. Nokia 8210 – първият телефон, разработен и пуснат в продажба при участието на модната индустрия (в частност, модна къща Kenzo).

2000 Компанията заема първо място в Европа по пазарна себестойност. Списание Business Week нарича Nokia световен лидер в сферата на високите технологии.

2002 7650 - първият телефон от Nokia на база на платформата Series 60 и с вградена камера. Направено е първото позвъняване в търговска мрежа от трето поколение на базата на WCDMA. Представен е моделът Nokia 6650.

2004 Април. Рязко спадане на курса на акциите на Nokia.Собственици и ръководство
Nokia е най-голямата финландска компания. Нейната капитализация съставя около половината от общата пазарна капитализация на всички финландски компании, котиращи се на фондовата борса — уникална ситуация за една развита индустриална страна.

Председател на съвета на директорите на компанията е Йорма Оллила, а президент — Олли-Пекка Калласвуо.Дейност
Общата численост на персонала на Nokia е 66,1 хиляди човека (към 30 юни 2006 г.).

Оборотът за 2005 възлиза на €34,191 млрд, а чистата печалба — на €4,640 млрд.Постижения
През 2006 г. Nokia заема 20-о място в съставения от списание Fortune списък на най-големите компании в света. Това е най-добрият резултат сред телекомуникационните компании изобщо и четвърти резултат сред компаниите, намиращи се извън САЩ.Интересни факти
Съвременният фирмен шрифт на Nokia е разработен от дизайнера Ерик Спайкерман и се нарича AgfaMonotype Nokia Sans. Преди появяването на този шрифт в рекламите и инструкциите за експлоатация на телефоните компанията е използвала шрифта Agfa Rotis Sans.
Nokia може да се смята за най-големия световен производител на цифрови фотоапарати, тъй като продажбите на снабдени с фотокамери телефони Nokia превишават продажбите на цифрови фотоапарати на който и да е от производителите на фотоапарати.
Първото в света платено позвъняване по клетъчен GSM-телефон е било направено по телефон Nokia в мрежа, построена с произведено от Nokia оборудване. Това е станало през 1991 г. в Хелзинки. Звънял е премиер-министърът на Финландия Харри Холкери.
Тонът на звънене (рингтонът) Nokia tune е основан на мелодията за китара Gran Vals, съчинена през 19-ти век от испанския музикант Франциско Таррега. Първоначално рингтонът носил названието на музикалното произведение, но получил името Nokia tune през 1998 г., когато започнал трайно да се асоциира с телефоните Nokia.
Стандартният сигнал, издаван от телефоните Nokia при получаване на SMS, е кодирано с Морзов код съобщение, означаващо «SMS».
Стандартната мелодия Ascending е кодираната с Морзовата азбука фраза «Connecting People».
Nokia не използва цифрата 4 в наименованията на моделите си телефони, предназначени за азиатските пазари, тъй като в много региони на Югоизточна и Източна Азия се смята, че цифрата 4 носи нещастие.
Понякога Nokia я наричат Aikon (Nokia наопаки). Това име е разпространено сред разработчиците на програмно осигуряване за мобилни телефони, тъй като то се използва в комплектите програми за разработка на нови приложения, включително в разпространяваните от Nokia Symbian S60 и Symbian S80.Произход на името на компанията
Компанията е получила името си от названието на местността, където Фредрик Идестам е купил през 1868 г. парцел за своята втора хартиена фабрика.

Селището Нокиа е известно от 1270-те години, въпреки че първият документ, в който е споменато името му, е от 1505 г. Днешната Нокиа е градче на 15 км от Тампере.

От друга страна, наименованието на самата местност, както се смята, произлиза от старинната финландска дума nois (мн. ч. nokia), означаваща черен самур, който някога е живял по тези места. Когато самурът изчезнал, с тази дума започнали да наричат всяко животно с тъмна козина, например златка.
ivo777
ivo777
Администратор
Администратор

Брой мнения : 1739
Join date : 09.03.2011
Age : 48
Местожителство : Велико Търново

https://symbian-modders.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите