Welcome to Symbian-Modders Forum !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Често задавани въпроси!

Go down

Често задавани въпроси! Empty Често задавани въпроси!

Писане by pudelo0 Нед 29 Сеп - 6:34

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

??? Какво е HBOOT ???
HBoot е bootloader - нещо като BIOS. Той казва на телефона какво да направи, след като натиснете стартовия бутон.

??? Какво е Root ???
Root ви дава привилегирован достъп, нещо като на администратор. С него можете да използвате всички приложения, които искате и да инсталирате всичко.

??? Каква е разликата между SPL, SSPL и HardSPL ???
1.SPL (secondary program loader) е част от фърмуер, който позволява на вашия телефон, за да флашва Ром-ве, радио, Splash екрани. Производителя го заключва, така че да можете да го използвате само за флашване на ром-ве от собствения си производител.
2. SSPL (soft secondary program loader) е временен начин да позволи на телефона ви да флашва къстъм Ром-ве само, но не и радио. Това не дава защитата на телефона ви, така както HSPL.

??? Какво е Радио ???
Радиото е фърмуер, който работи между операционната система и клетъчния хардуер. Той обработва звук, камера, GPS, телефонни разговори и т.н. Радиото, трябва да бъде съвместимо с операционната система на Ром-а, или могат да се появят проблеми със звук и камера.
ВАЖНО!!!
Чрез инсталиране на грешно радио може да си потрошите телефона. Бъдете изключително внимателни при тази стъпка. Ако качите ГРЕШНО радио няма как да се оправи и телефона трябва да се занесе в сервиз.

??? Какво е Кернел ???
Kernel е ядрото на ОС-а. Работата му е да осъществява връзката между хардуера и софтуера и изпълнение на системни функции. За всеки ром има различни кернели. Може да се ползва и един кернел за няколко ром, но за тази цел зависи как е направен и дали ще сработи.

??? Какво е ClockworkMod Recovery???
ClockworkMod - известен също като CWM - е къстъм recovery ( идва от думата recover – възстанови ) на Android телефони и таблети. То ви позволява да изпълнявате няколко сложни операции за възстановяване, инсталиране и поддръжка на вашето устройство с Android, които не са възможни със заводското (оригиналното) recovery.

??? Какво е Дял/Partition ???
Повечето телефони имат SYSTEM|DATA|CACHE. Някои от тях имат различни, но основно ROM-а и операционна система са в SYSTEM, вашите акаунти и лични настройки и приложения, които инсталирате, след като първото зареждане, те всички са в DATA. CACHE паметта е основно се заема с това нещата да остават бързо и гладко, разбира се имате и RAM.

??? Какво е S-OFF ???
S-OFF ви дава възможност за пълен достъп до полезни подразделения на телефона. To е като стената за флашване. С него ще можете да качвате къстъм ром-ве без да се налага да инсталирате boot images от други андроиди. Ще можете да инсталирате ром-вя от всеки регион без да се налага да имате Gold Card. Ще може да флашвате и други кернели. Настройката по подразбиране за устройства на HTC е S-ON, което означава, че нито може да ви даде достъп до някои области на системата, нито може да ви гарантира постоянен root.

??? Какво е ENG S-OFF ???
Това е по-сложно. С такъв S-OFF може да инсатлирате друго радио и да правите доста допълнителни команди. Повечето неща в ENG S-OFF може да ви счупят телефона, тъй че ако НЕ РАЗБИРАТЕ по-добре не се мешайте в тази област.

??? Каква е разликата между S-OFF отключване и S-ON отключване???
HTC Dev ви дава достъп до /system, /boot и /recovery. С това отключване нямаме достъп до hboot, радио или CID, което означава, че няма да може да се de-brand-ира, да се отключи (за да се ползва с всяка SIM карта) или да се ъпдейтне low-level mobile network firmware. S-OFF ни дава тази възможност!

??? Какво е Super CID ???
CID e Country Identifier (Идентификатор на държавата). Това е код, заложен в телефона и софтуера го ползва, за да определи за коя държава или регион е телефона. Ъпдейтите на HTC, например, го ползват за да определят кой език да инсталират (освен останалите неща).
SuperCID е специален код, 11111111, което означава, че може да се инсталира софтуер от всеки регион.
SuperCID може да изглежда удобен, но обърнете внимание, че ако се интересувате само в дебрандирането на телефона си, то съдържанието на ОТА (по въздуха) актуализация, която HTC изпраща няма да бъде на разположение за вашия телефон, тъй като няма специфично определен регион. Така че в такива случаи, трябва да изберете конкретна CID за вашия регион.
SUPER CID=Може да инсталирате RUU-та отвсякъде!!!

??? Какво е GoldCard ???
Goldcards са полезен, когато устройството ви е брандиранo. То спира процеса на актуализация от фалит, когато се даунгрейдва, или каквото искате да направите. Ако ви е брандиран телефона това е задължително.

??? Какво е CPU и GPU ???
CPU е процесора. Той изпълнява основните функции. GPU е видеокартата. Отговаря за качеството на графиката.

??? Каква е разликата между Стоков и Къстъм Ром (Stock vs Cooked) ???
Stock/Стоковия ром обикновено имат екстра "буламач", които заемат допълнително пространство по телефона. Cooked/Къстъм ром-те са олекотени, за да осигури повече пространство. Повечето от тях са променени, с цел да се получи по-бърза и по-стабилна операционна система.

???Какво е Soft Brick???
Това е когато телефона е в bootloops, но можете да влезнете в CWM.

???Какво е Hard Brick???
Това е когато телефона не се включва по никакъв начин. Не можете да влезнете в CMW или в стоковото Recovery.

???Какво е OTA или FOTA ???
(F)OTA означава (Firmware) Over The Air. Това е процес, при който изискваните ъпдейти и операционни системи за телефона могат да се пращат по клетъчната мрежа.

???Какво е Firmware ???
Firmware е термин, който често се използва за обозначаване на фиксираните, малки програми и / или структури от данни, които вътрешно контролират различни електронни устройства. Програми, съхранявани в ROM, EPROM, или флаш памет, които обикновено контролират различни вътрешни електронни устройства (твърди дискове, клавиатури, дисплеи и др.). Firmware обикновено е "фиксиран" софтуер, който не е актуализиран в потребителските устройства, но често актуализирана/флашвана от напреднали/advanced потребители за премахване на бъгове или да добави функции към устройството.

??? Хубаво ли е да се ползва Task Killer???
Принципно Не. В Android OS има доста процеси, които протичат на заден план освен приложенията, които отваряме. Убивайки ги, ние караме OS-а да ги зарежда отново, което води до бавене (ако решим да отворим нещо в този момент) и до хабене на енергия.
pudelo0
pudelo0
Модератор
Модератор

Брой мнения : 301
Join date : 05.05.2011

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите